Kommunikation över nätet – med hjälp av en antenn

Kommunikation

En antenn är en anordning som tar emot elektroniska signaler från en sändare och sänder dem genom luften. En process som gör det möjligt att kommunicera över långa avstånd, utan att vara i behov av trådar eller kablar.

Det finns olika varianter av antenner. En variant är externa antenner vars syfte är att utöka räckvidden eller förbättra mottagningen för en trådlös signal på den enhet som den är kopplad till. Det skulle exempelvis kunna röra sig om en Wi-Fi-router, en mobiltelefon, parabolantenner eller radiosändare/mottagare. 

Genom att koppla en extern antenn till din router eller modem hemma, kan du både öka hastigheten och räckvidden för ditt nätverk. Det kan vara ett effektivt sätt att förbättra täckningen om du bor i ett stort hus som för att routerns/modemets trådlösa signaler har svårt att nå lika bra överallt.

Det finns många små knep som du kan utnyttja för att göra hemmet lite smartare. Man kan till exempel installera en datalogger som tillåter dig att mäta olika saker. Det kan vara både inom- och utomhustemperatur eller luftfuktigheten i huset.

I dag har telefonoperatörerna generellt sett bra täckning i stora delar av Sverige. Men ibland kan det vara nödvändigt att förstärka signalstyrkan och kvaliteten på sin enhet. Det kan handla om att man befinner sig i ett avlägset område, där ens mobiltelefon eller annan mobil enhet inte når upp till sin maximala signalstyrka. Då kan man ta hjälp av en mobilantenn. Och även om det kan låta komplicerat så är det faktiskt relativt enkelt. Och enkelt förklarat är en mobilantenn en extern enhet som hjälper till att förbättra signalstyrkan och kvaliteten på din mobila enhet.

Det finns många fördelar med mobilantenner när man försöker ansluta till mobiltjänster på en plats där det är långt avstånd till närmaste mobilmast. Den mest uppenbara är kanske att den, som tidigare nämnt, ökar signalstyrka. Vilket i sin tur leder till bättre samtalskvalitet och snabbare datahastigheter. Mobilantennerna är dessutom enkla att installera och ta med sig – så du kan hålla kontakten upp när du är på vift!
Förutom externa antenner och mobilantenner, finns det bland annat interna antenner och radioantenner. Önskar du att veta mer om de olika antenntyperna och i vilka syften de används? Vi har sammanställt lite övergripande information som du enkelt kan ta del av genom att klicka på de olika underkategorierna högst upp på hemsidan. Har du generella funderingar kring vad en antenn är eller vad de används til, kan du läsa mer genom att gå tillbaka till startsidan.

Rulla till toppen